Aankondiging veiling 7 Zwiggelaar Auctions, 24 april 2012

Zwiggelaar AuctionsDe zevende veiling!

Er is veel gevonden en aangeboden in het afgelopen half jaar. De komende veiling is uitgebreid tot maar liefst 870 kavels. We geven u een korte impressie van wat er 24 april onder de hamer komt. 

Maîtres de l’affiche.

In 1895 begon drukkerij Chaix met het uitbrengen van een imposante collectie gelithografeerde affiches uit die tijd. De Belle époque van de Franse affichekunst is in haar vertegenwoordigd met grote namen als Henri Toulouse Lautrec, Alphonse Mucha en Jules Chéret . We bieden deze veiling de eerste 100 nummers uit deze serie aan. Later in de veiling volgen meer affiches, met werk van Hobbe Smith en Jan Sluijters, een groot tweeluik van Alfred Ost en een vroeg 19e eeuws Vuurwerk-poster.

Literatuur

We veilen het tweede deel van een verzameling marginale uitgaves kunst en literatuur van o.a. Hugo Claus. Daarnaast een uniek exemplaar met afgekeurd stofomslag van Madelon in de mist van het schimmenrijk door W.F.Hermans.

De prachtuitgave Viy van Gogol in een door René Kieffer ontworpen Art Deco band bevindt zich op het snijvlak tussen literatuur en toegepaste kunst. Dit geldt ook voor de boekjes die Hendrik Werkman tijdens de oorlogsjaren in het verborgene ontwierp en drukte. Een aantal van deze uitgaves vindt u hier terug, waaronder De Houtdiefstal die in slechts 30 exemplaren verscheen. Verder een zeldzame folder van Paul Schuitema, het Wendingennummer van El Lissitzky, een prachtige handgekleurde uitgave van Lizzy Ansingh en een origineel naakt van Han van Meegeren.

Fotografie

Hierin een bonte collectie originele foto’s en gezochte fotoboeken. Van gesigneerde Ed van der Elsken tot 19e eeuwse foto’s en stereofoto’s.

De sectie oude boeken beslaat meer dan 160 kavels. Hieronder een exemplaar van Olfert Dapper’s Azië, een sublieme set van Riemers ’s Gravenhage en een exemplaar van het Groote Tafereel der Dwaasheid. Daarnaast is er avontuur te vinden bij een buitengewoon zeldzame Vorsterman Bijbel uit 1528. Meer onverwachtsheden en obscure uitgaves vindt u terug in het hoofdstuk Amsterdam, zoals de Naam-lyst met korte uitleg van alle ter dood gebrachte personen tussen 1693 en 1766 in Amsterdam. Zeker de moeite waard zijn ook diverse 18e en vroeg 19e eeuwse peepshows in de sectie Varia; een fraaie harmonica-uitgave van een Schaatsscene in Nederland en een originele houten kijkdoos met 9 daarin op te zetten theatersetjes.

Onze vaste rubrieken herbergen allen opnieuw zeldzaamheden in hun soort-Plaatjesalbums en reclame-uitgaves, met o.a. Verkade’s Tante Lize en Turmac bioscoop reclames, -Kinderboeken met van Nijgh’s beweegbaar prentenboek uit 1861 en Dr. Lastpost Boekenspel, -Handelscatalogi met een collectie Tandartscatalogi uit het begin van de vorige eeuw en een uniek album uitgegeven tgv. Het 10-jarig bestaan van de K.L.M.

Extra aandacht ditmaal voor het onderwerp Sport met uitgaves over de Olympische Spelen 1928, een privé-verzameling zeldzame voetbalboeken en een voetbal affiche uit 1910. Verder zijn we trots voor het eerst een aantal originele pagina’s van de voetbalstrip Kick Wilstra te mogen veilen.

In de collectie Strips in deze veiling meer origineel tekenwerk van onder meer Piet Wijn, Marten Toonder, Willy Vandersteen en nieuwjaarskaarten en dédicases van Hergé. Veel bijzondere strips, gewilde series en stripcuriosa. Opvallend is de schaarse Indonesische Tom Poes Vertellingen, Si Putih, in mooie staat met stofomslag, waarvan slecht eenmaal eerder een exemplaar onder de hamer kwam.

We hopen u hiermee een aanlokkelijke voorproef te hebben gegeven op de komende veiling!

 

Kijkdagen: 20 t/m 22 april 2012, 11-17 u. Grimburgwal nr. 1 in Amsterdam.
Veiling: Dinsdag 24 april vanaf 19.00 in het Bethaniënklooster, Barndesteeg 6, Amsterdam. 

Wanneer u niet aanwezig kan of wil zijn op onze kijkdagen of veiling is er natuurlijk de mogelijkheid alle kavels uitgebreid via onze website te bezichtigen. Eventuele biedingen kunt u ook via de site of per email (zwiggelaarauctions@gmail.com) uitbrengen. 


Met vriendelijke groet, 

Vincent Zwiggelaar
Zwiggelaar Auctions
www.zwiggelaarauctions.nl
0647986138 

Zwiggelaar Auctions
Johan de Wittstraat 111
9716 CC Groningen
06-47986138

zwiggelaarauctions@gmail.com
www.zwiggelaarauctions.nl

KVK 02081649
ABN-AMRO bank 60.64.74.706
IBAN NL82ABNA0606474706
BIC ABNANL2A

De catalogus in pdf


Uitschrijven voor de nieuwsbrief