U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / 17 mei 2017 / 1900-1999 WOII
[1901] [1902] [1903] [1904] [1905]
kavel: 1903 verkocht € 280.00

[Anti-Duitse propaganda] Lot van meer dan 40 items, w.o. (1) "Die einzige neue Waffe,

die Deutschland retten kann... Reichs-Propaganda-Ministerium, irgendwo in den noch nicht besetzten deutschen Gebieten." Ontwerptekening in Oostindische inkt, gemonogrammeerd "MT" [= Rob Korpershoek], 31,5 x 24 cm., op doorschijnend papier (middenvouw en andere kleine defectjes).
Vrijwel zeker het oorspronkelijke ontwerp voor een beroemde anti-Duitse propaganda-illustratie, die in verschillende formaten verspreid werd door uitgeverij Ons Volk (Utrecht), vanaf 25 juni 1944. Het Rijksmuseum heeft een exemplaar van de sticker die naar dit ontwerp werd gedrukt (zie https://tinyurl.com/llq5nrk en de beschrijving hieronder).

(2) Flyer naar het vorige ontwerp, 18 x 14,5 cm., gedrukt in paars, zonder het Duitse nep-adres en zonder het monogram, als uitgegeven (middenvouw); (3) "Enkele aanwijzingen voor wijkhoofden./ Algemene handleiding." Letterdruk handleiding, met aanwijzingen geletterd a-e voor de wijkhoofden en genummerd 1-8 voor plakkers, met (contemporain?) opgeplakte sticker naar het genoemde ontwerp, 8,5 x 5 cm. In aanwijzing 3 worden lantaarnpalen als mogelijke plakplaats genoemd, dat komt overeen met het formaat. Verder aanwijzingen als: "Plakken in duister of schemering"; "Oplaag per persoon 300 stuks"; "Plak snel en verknoei geen tijd met overplakken en kijken of het wel recht zit"; "Neem geen risco's. Komt er een agent of een Duitscher aan, loop of rij dan door en begin aan een andere straat"; "Of deze onderneming gevaarlijk is, hangt in hoge mate van je zelf af!" Met nog 9 losse stickers in twee varianten, 6x met het gedrukte zinnetje "Goedgekeurd door Dept. van Volksvoorlichting" en 3x zonder dit zinnetje. En met nog 28 diverse andere, voornamelijk kleine letterdruk pamfletten en aanplakbiljetjes, w.o. "Dood aan het fascisme!. Staakt en saboteert!", "Vandaag of morgen valt Berlijn. Nu ondanks honger standvastig zijn. Trouw" en 6 aanplakbiljetten in 5 varianten met Duitse tekst en gericht aan Duitse soldaten, om hen te bewegen de strijd op te geven (totaal meer dan 40).
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS