U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / 8 november 2011 / 750-968 Strips
[939] [940] [941] [942] [943]
kavel: 941 verkocht € 1100,00

Marten Toonder - Schetsvellen voor Tentoonstelling N.R.C.

Ca, 1955. Uit de collectie van Nelly van der Geer. Heer Bommel in verschillende poses. Signatuur Toonder rechtsonder. 30 x 24 cm. In lijst in passe-partout.
* In de 50er jaren vroeg de redactie van N.R.C. (De Volkskrant) Marten Toonder een aantal Bommeltekeningen ter beschikking te stellen voor een tentoonstelling in de hal van het kantoor, bedoeld om een beeld te geven van de totstandkoming van de Tom Poes & Bommel strip. Daarnaast zou er een promotionele folder(boekje) van N.R.C. (De Volkskrant) worden gemaakt waarvoor ook deze tekeningen zouden worden gebruikt. Marten Toonder stelde een aantal originele dagstroken beschikbaar maar de redactie vond het belangrijk ook de voorstudies te tonen om op die manier de totstandkoming meer inleefbaar te maken.
Daarop gaf Marten Toonder zijn secretaresse Nelly v.d. Geer een klein aantal studie/schetsvellen mee, die hij soms maakte om de juiste gelaatsuitdrukking of anatomische houding in een scène te tekenen, met het verzoek deze aan de redactie van N.R.C. (De Volkskrant) te verstrekken. Om onduidelijke redenen zijn deze schetsvellen later, tot ergernis van Marten Toonder, zoek geraakt. Tot grote verbazing van Nelly v.d. Geer zélf dook een vroege vorser in de stripwereld deze schetsvellen begin 80er jaren op in een mapje in het privé archief van mevrouw v.d. Geer.
Bij de doorgewinterde Toonder verzamelaar is dit "mythische verhaal" over de (her-)ontdekking van deze tekeningen bekend als de ontdekking van de "Nellie v.d. Geer collectie". In deze collectie is ook Joris Goedbloed (zie kavel 936), hoofdfiguur in de Pandastrip (welke niet in N.R.C. verscheen) vertegenwoordigd. Daaruit kunnen we opmaken dat het indertijd om de stripkunst van Marten Toonder in de brede zin van het woord ging. Wij hebben het voorrecht drie van deze tekeningen te mogen veilen.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS