U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 18 deel 4 Varia, WOII, Affiches, Ephemera, Plaatjesalbums, Erotica, Sport, Speelgoed en Judaica / 2200-2218 Ephemera en ansichtkaarten
[2216] [2217] [2218]
kavel: 2218 verkocht € 500.00

[WOI] Kaarten krijgsgevangenkamp Tsingtau (China)

Unieke collectie kaarten uit krijgsgevangenenkamp Tsingtau bestaand uit 49 handgeschreven kaarten aan Walter Sauerland – krijgsgevangene vanaf 1916 - en drie onbeschreven kaarten.
Vanaf 1898 was Tsingtau een Chinees vissersdorp dat werd verpacht aan het Duitse rijk en onder dit beheer werd het dorp en het omringend gebied een geliefde badplaats en uitvalsbasis voor het leger. Bij het uitbreken van WOI werd het doelwit van Japans-Engelse strijdkrachten en 7 november 1914 werd het veroverd door de Japanners. Vanaf dat moment werd Tsingtau een kamp voor Duitse krijgsgevangenen.

De kaarten aan Sauerland zijn verzonden vanuit Japan en China en zijn elk voorzien van een complexe reeks stempels die bijvoorbeeld aangeven of het vrijgegeven post is van een krijgsgevangene en of het de censuur heeft gepasseerd.

Elke kaart vertelt dus het verhaal van (de verzender aan) Sauerland die, blijkens de teksten, in relatieve vrijheid in het kamp Tsingtau leefde. Zo ontvangt hij bijvoorbeeld van vriend Johannes sigaretten. Ze zijn weliswaar niet het goede merk, maar ja, ze zijn intussen dan ook behoorlijk duur geworden. Walter verstuurt op zijn beurt een kist met inhoud aan een andere vriend, maar helaas – zo vertelt de vriend – zat het goede tapijt er niet in. Hij verzoekt Walter vriendelijk om dit na te sturen.

De talrijke stempels vertellen ook een ander een fascinerend verhaal, namelijk dat van de vele bureaucratische omzwervingen en de status van Sauerland als krijgsgevangene op het moment van verzending. O.a. elf kaarten met afbeeldingen van Tsingtau, verder vier speciaal ontworpen kaarten in en voor krijgsgevangenkampen.

Toegevoegd: Handbuch der Kriegsgefangenenpost Tsingtau en brief van Dr. Walter Vollmar over het belang en waarde van het handboek bij het verklaren van de poststempels.

*Een in zijn omvang waarschijnlijk unieke collectie krijgsgevangenschap-kaarten verstuurd aan dezelfde ontvanger.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS