U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 1 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 22, deel I Kinderboeken, Literatuur, Oude Boeken, Manuscripten, Amsterdam, Topografie en Atlassen / 250-288 Manuscripten
[250] [251] [252] [253]
kavel: 251 verkocht € 300.00

[Architectuur] Studentendagboek 1907-1909 Dirk Roosenburg (1887-1962).

Ca. 90 p. met aantekeningen/ brieven in pen, enkele pagina's of opmerkingen in een andere hand (in potlood) van vrienden/ zijn geliefde, opgenomen in het agenda-gedeelte van het boekje Wellcome's medical diary and visiting list 1907, met op de eerste pagina de voorgedrukte tekst "1907 This book belongs to [met de hand ingevuld:] Dirk Roosenburg Technisch Stud. Markt 42 Delft" en met op het schutblad geplakt ex libris van Dirk Roosenburg, oorspronkelijk linnen met overslaande klep met drukknoop, alle sneden verguld, klein 8vo.
Leuk, intiem dagboekje van de later als architect bekend geworden Dirk Roosenburg, die van 1905 tot 1911 studeerde aan de Technische Hoogeschool in Delft. Hij werd onder andere leerling en tekenaar van Berlage en startte in 1921 zijn eigen bureau. Roosenburg staat bekend als de huisarchitect van de KLM (hij ontwierp ook het logo), Philips (o.a. hoofdkantoor Eindhoven) en Stork en ook voor de rijksoverheid heeft hij veel ontworpen. Het boekje werpt een prachtig persoonlijk licht op de Delftse student en het studentenleven in het begin van de 20ste eeuw. Enkele citaten: "Inleiding. Zonder dit leuke boek, wil ik beginnen, was ik nooit op 't idee gekomen van een dagboek. Maar toen mijn vader vroeg of ik 't wou hebben, flitste dat in eens door mijn brein en zoo ben ik er dan aan begonnen (...) 't wordt geen moppenboek, dat zeker niet." "Ik wou dat ik zulk een gezond denkend man was die als het vuile en minderwaardige op de wereld als dat bestond van zich aftrapte, gewoon uit zijn weg smeet, Dat is eigenlijk het groote in een man, die zichzelf bewust [?] man is kracht en kracht dat moet een man bezitten, dat zou ik tot mijn streven willen. Een vrouw daarentegen moet zacht zijn en lief en haar grootste zwak moet zijn één man en in dat zwak moet ze sterk zijn en heel eerlijk want hetgeen Ben beschouwt als kenmerkende eigenschap van de vrouw, dat ze oneerlijk en bedriegelijk is en buitengewoon egoist (...). Er heeft zich in die twee jaren dat ik Ben ken een roman afgespeeld, Onze band gaat uit van een vrouw. Ze is buitengewoon oneerlijk geweest maar ze staat onder een erg slechten invloed. We hebben allebei van haar gehouden. Ze is klein en maakt een lieven indruk. Ik met mijn jonge kracht heb met haar geliefd kan je 't noemen met haar gewandeld ze was toen mijn schat. Maar nu ben ik er achter gekomen dat ze Ben onderwijl aan het lijntje hield. Ze heeft Ben wanhopig verliefd gemaakt. (...) Ze heeft je reinste overspel gespeeld." Roosenburg schrijft over diverse vrouwen in het boekje, o.a. Dorothy Inglis ("een Schotsch schatje, een leuk kippie ik was gekkelijk verliefd") en Annie Luyt ("ik 16 zij 22"). Vanaf een bepaald moment richten de notities zich in briefvorm tot één enkele persoon.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS 

Bekijk favorieten