U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 22, deel I Kinderboeken, Literatuur, Oude Boeken, Manuscripten, Amsterdam, Topografie en Atlassen / 250-288 Manuscripten
[250] [251] [252] [253] [254]
kavel: 252 verkocht € 240.00

[Gorinchem] Archiefje van de Joodse arts N.H.D. Schöyer (1895-1970)

Archief o.a. bestaande uit zijn eindexamendiploma 1912, artsendiploma 1918, uittreksels Burgerlijke Stand, handgeschreven kaarten, distributie stamkaarten uit WO II van hemzelf, zijn tweede vrouw Karolina ('Lien') H.J. de Vries (1903-1963) en hun zoontje Herman F.R. Schöyer, bewijzen van aanmelding van een aantal Joodse voorouders van Nathan (vier grootouders) en Herman Schöyer (twee grootouders) (Gorinchem, 6 maart 1941), bewijs van inschrijving als student van Karolina de Vries en haar dagboek over een in Indië omgekomen vriend, en vele (portret)foto's van familie-aangelegenheden etc., bewaard in kartonnen doosje met adres van firma Stufkens, Langendijk, Gorinchem.
Zeer interessant archiefje van de in Gorinchem en omstreken legendarische Joodse huisarts Nathan Schöyer, die tijdens de oorlog met zijn gezin onderdook, overleefde en vervolgens direct zijn werk als arts in Gorinchem voortzette. In Gorinchem is de Dokter Schöyerstraat naar hem genoemd. Een aparte vermelding verdient het schrijfschriftje van zijn tweede vrouw Karolina de Vries, waarop op één zijde in pen "Zweeds III Lien de Vries" is genoteerd. In 23 pagina's vertelt zij hier over haar in Indië omgekomen trouwe vriend Jaap: "Vandaag las ik zijn naam in de krant. In een van die lange lijsten van doden en vermisten, die ons, nu ten lange leste de oorlog geeindigd is, uit Indië worden overgeseind. Ons Jaap is dood. Vermisten komen nu niet meer terecht. Wie in deze lijsten genoemd staat is onherroepelijk van ons heengegaan. Ik zal Jaap dus nooit meer terugzien. Geen tranen zijn in mij opgeweld, niet eens verdriet kan ik het noemen, dat doffe gevoel ergens in de buurt van mijn hart. Jaap was een jeugdvriend." Hierna volgt een uitgebreid, persoonlijk verslag met wat zij over Jaap te vertellen heeft. Het relaas eindigt met: "Daarna brak de oorlog uit en was ieder contact met Indië verbroken. En nu is hij dood. Hij was een goed mens, een trouw vriend."
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS