U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 24, deel II. Topografie, Atlassen, Strips, Aziatica, Fine arts incl. Art nouveau-collectie Jaap van Dam / 1506-1549 Art Deco-tekeningen Jaap van Dam (1876-1972)
[1506] [1507] [1508]
kavel: 1506 verkocht € 200.00

Persoonlijk archief van Jaap van Dam (1876-1972)

Bestaande uit een fotoalbum met 32 ingeplakte en meer dan 40 los ingelegde foto's en ansichtkaarten gerelateerd aan zijn werk als kunstenaar, verder 3 gelithografeerde getuigschriften van zijn opleidingen 1894-1901, brieven en ansichtkaarten, familiefoto's, enkele krantenknipsels met reproducties van zijn ontwerpen, enkele theatertijdschriften etc.
De uitzonderlijk getalenteerde kunstenaar Jacob van Dam, geboren te Delfshaven in 1876 en overleden in Amsterdam in 1972, volgde zijn opleiding in Rotterdam, aan de Ambachtsschool en vervolgens aan de Akademie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Hoewel hij een veelbekroond kunstenaar was, is hij tot nu toe niet bekend geworden bij het grotere publiek. Hij maakte ontwerpen voor reclame en interieurs en ontwierp en schilderde decors voor theatervoorstellingen. Hij ontwierp ook kostuums en maakte voor het Rijksmuseum wollen behangsels. Zijn werk werd geëxposeerd op een internationale theatertentoonstelling in het Stedelijk Museum (1922) en bij de Haagse Kunstkring (1923). Van Dam bouwde in 1934 op de grote tentoonstelling stad Tilburg (125-jarig bestaan) een heel complex "Oud Venetië". Zie voor een uitgebreide biografie met afbeeldingen van zijn werk: https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Jaap_van_Dam.

Op deze site is ook een link te vinden naar een precieze lijst met vele decorschetsen uit 1918-1933, bewaard in 4 cahiers in de TiN collectie van het Allard Pierson Museum. Het persoonlijke archief uit dit lot en de collectie originele tekeningen die verder in deze rubriek wordt aangeboden, vormen een schitterende aanvulling daarop. Het fotoalbum in het onderhavige kavel toont het genoemde enorme complex te Tilburg in foto's en ansichtkaarten, de Amsterdamse Follies (Kattenballet, Bolero etc.) en vele foto's van
Van Dam en zijn team aan het werk. Andere opvallende items zijn: Design in the Theatre. Special winter number of "The Studio", 1927-8, met op p. 114 een reproductie van een toneelontwerp door Jaap van Dam, met los ingelegd gerelateerde correspondentie (o.a. "we must apologize to you for having printed your name wrongly"). Verder brieven van het Rika Hopper Theater (1936, door Rika Van Hoven-Hopper), Res. Luit. H. Overduin i.v.m. zijn Ned. Ind. Tournee, H.E. Boekholt van het Théâtre Variété Scala en van de Nederlandsche Kistenfabriek voorheen Dobbelman & Co., op briefpapier voor deze fabriek ontworpen door Van Dam. Verder zijn nog te noemen een visitekaartje en een gesigneerd ansichtkaartje van Louis de Vries en een briefkaartje door schilder Jan Maandag.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS